Montréal magique

montreal_01montreal_11montreal_02montreal_18montreal_07montreal_03montreal_16montreal_42montreal_04montreal_14montreal_15montreal_12montreal_08montreal_19montreal_17

Québecs största stad är ett fabulöst virrvarr av fransk elegans och nordamerikansk attityd.

En gigantisk farbror i svartvitt tittar plötsligt fram likt en vänlig vålnad mellan de höga husen, där vi strosar fram på Rue Sainte-Cathrine, huvudgatan i downtown Montréal. ”Storslaget, det måste vara en oerhört viktig mansperson”,  mumlar jag inte överdrivet imponerad till Hanna, som instämmer. Ja men hur skulle vi kunna veta hur Leonardo Cohen ser ut? Skoja, jag vet att han heter Leonard, faktiskt. Erkänner dock härmed att jag inte hade en susning hur Kanadas musikaliske stolthet ser ut, än mindre att han föddes i Montréal, men det får vara ok. En kan ju inte vara expert på allt. Det jag däremot faktiskt visste sedan innan, är att Montréal är Kanadas andra största stad, och att franska är det dominerande språket. Staden har näst mest modersmålstalare av franska i världen, näst efter Paris. Men det har jag läst på Wikipedia.

Montreal ligger cirka 8 timmars mycket obekväm flygresa från Köpenhamn. Det känns alltid SÅ rätt i stunden att köpa en 800 kr billigare flygresa utan mat, tv-skärm och benutrymme, men med 5 timmar att fördriva på Reykjaviks flygplats. Vi är i stan för `77 Montreal – en punk och hardcorefestival där min kille Magnus band Satanic Surfers ska spela. Jag, min lillebror Anders och Hanna kommer överens om att det är ”jävligt najs att vara med på turné”, medan Magnus menar att det det kanske inte räknas som en regelrätt turné då bandet endast gör en spelning, vi inte åker en endaste mil i en buss samt äter fräscha acai-bowls till frukost varje morgon. Ja ja, skit samma, en kan väl vara lyxpunkare. Vi får bo hemma hos Magnus gamla kompis Paget i hans bedårande lilla townhouse i bostadsområdet Notre Dame de Grace, några tunnelbanestop från downtown. Ni vet känslan då en instinktivt känner att en hör hemma på ett visst ställe, och vet att en kommer att återvända många gånger? Precis den effekten har Montréal på mig. Det finns ett lugn här som jag älskar. Människorna är vänliga och verkar nyfikna på något sätt. Montréal ligger och väntar på oss, men vi gör oss ingen brådska, vi sitter kvar på Page veranda och pratar om våren som varit, och den närmste framtiden. Vi äter orostade blåbärsbagels, och jag och mitt lilla gäng känner oss väldigt tillfreds med att bara hänga kvar och lyssna på Page’s skrönor om när han turnerat med Manu Chao. Efter ett tag måste han iväg, och säger att vi bara behöver slå igen dörren, att ingen låser ytterdörren i Montréal, alla liksom känner varandra. Som i Ö-vik på 80-talet alltså. Gött, undra vad mer de två ikoniska städerna har gemensamt?

Downtown Montreal känns lite som Gotham city eller valfri annan serietidningsstad. Byggnaderna är så stora, magnifika och välpolerade, att jag och Hanna arbetar fram en teori om att de inte kan vara möjligt att dessa är 300 år gamla utan byggt som en kuliss för en film under 60-talet. Vi hittar ingen info som styrker vår teori, och tvingas storögt inse att de faktiskt vekar polera sina byggnader för hand, eller nått. Men det är maffigt, och inget vi vill missa även om vi tycks vara oerhört alternativa. Plateau Mont Royal är mindre Gotham city, mer ett piffigt gentrifierat område vid foten av berget Mont Royal. Mont Royal är inte det fetaste berget vi sett, som både två och tre kanadicker låter oss tro innan vi ”bestigit” det. Det är mediokert, men har en fin utsikt över staden när en väl har tagit sig upp genom lövskogen på vägar som liknar svenska elljusspår. Vi tar en liten vinlunch (jag är tydligen 53 och går på vinlunch nu helt plötsligt?) på fantastiska Darling på Boulevard Saint-Laurent, en restaurang och bar i någon slags fabulös sekelskiftesstil, med massa luriga objekt som nakna skyltdockor och ett och annat uppstoppat djur att skåda. Sedan  fortsätter vi färden mot supermysiga Little Italy där vi shoppar grönsaker på fina marknaden Marche Jean-Talon, till vår tredje hemmamiddag hittills på resan. Vem vill ens äta på restaurang år 2018, fnyser vi. 

Festivalen`77 Montreal’s lineup är helt min melodi, med bland annat Suicidal tendencies och Sick of it all. Vi tuffar runt och dricker lemonad och öl, springer mellan spelningar och pratar med en festivalbesökare som tatuerat in Satanic Surfers på ryggen. Lyckan är fan att gå på festival asså.

Nästa dag är vi inte kaxigast i Montréal, slagna hjältar efter en rivig festivaldag. Efter ännu en acaibowl på Rejuice och en kaffe på piffiga The Standard på Sherbrooke Avenue, promenerar vi genom Griffintown, ett bostadsområde med gamla röda tegelbyggnader. Vi strövar förbi hus med långa smala trappor upp till ytterdörrarna, och vackra verandor. Jag har nyligen sett filmen Take this waltz med Michelle Williams och Seth Rogen, som utspelar sig i Toronto, och känner spontant att jag också vill sitta hemma och skriva vid ett runt köksbord dagarna i ända, i mitt viktorianska hus i förorten till valfri kanadensisk stad. I utkanten av Griffintown ligger Atwater market som är väl värt ett besök med sina otaliga restauranger, butiker och blomsterförsäljare.

Min favoritstadsdel i Montréal heter Petit Bourgogne. På huvudgatan Rue Notre-Dame Ouest ligger en biljard fabulösa restauranger, antikaffärer, gallerier och parker. Rimligtvis ligger också en och annan äcklig köttaffär här, ni har väl inte glömt att vi befinner oss i 1700-talets Frankrike? Tänkte väl det. Hur som helst är nästan allt så oerhört piffigt och vackert! Sällan har vi skådat så pass piffiga barer. Allt är liksom en perfekt klyschig mix av Europa och Nordamerika. Ja, jag väljer att använda det gamla slitna sättet att beskriva Montréal, ty det är det mycket bra sätt att beskriva Montréal. Vi bokar bord på Foiegwa för middag följande kväll, eftersom vi aldrig lagt ögonen på en så piffig diner, men avbokar en timme innan avsatt tid, då vi läser menyn lite närmare och inser att de stoltserar med sin härligt möra biff och gåslever. Ok just det jag glömde väl ännu en gång att vi befann oss i det gamla Frankrike. Vi nöjer oss med några glas naturvin på en charmant vinbar, och intar istället middagen hemma på verandan. 

All Montréals skönhet och röj till trots, trivs vi ändå bäst med att sitta på Page veranda och prata om livet. Jag hade på riktigt åkt tillbaka till Montreal endast för att få sitta här, dricka en liten öl, gå ut och slänga soporna och byta några ord med grannen. Jag känner mig oerhört hemma i denna fransk-kanadensiska briljans. Jag älskar att känna mig som att jag tillhör den plats jag reser till, lite som att jag bor här på riktigt. Montréal är ett proffs på att få en att känna så. 

Montréal på 5 röda

Mina bästa områden: Petit Bourgogne, St Henri, Little Italy, Griffintown, Plateau Mont Royal (är du Cohen-fan ligger huset han köpte 1970 här på 28 Rue de Vallieres)
Bäst aktivitet: Bara ströva omkring i valfritt favoritområde, stanna på ett glas vino på en av så många briljanta ställen, köp hem krubb från en av alla fantastiska matmarknader, ät på din förmodade veranda. Det finns massor med piffiga konstmuseum i Montreal också. Och parkerna!
Sämst: Det finns säkerligen superfina vegetariska och veganska ställen i Montréal, dock, de piffigaste ställena känns mer omoderna än tv 4:as morgon-tvs recept. Charkbricka?
Smaskigast:
 Vänligen moffa i dig valfri ihålig degklump från alla fantastiska bagelshops.
Bar: På Rue Notre-Dame Ouest finns en biljard briljanta ställen att få sig ett litet glas dryck. 
Var ska en bo?
Airbnb har så många fina ställen! Bo i någon av mina favoritområden (ovan). Vi bodde några nätter i downtown också, vilket också är fint om en gillar pool och skyskrapor!
Se denna film för pepp innan du åker: Take this waltz

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: